Vraag:
Hoe weet ik hoeveel lading een batterij nog heeft?
Martin Tournoij
2014-12-10 13:21:45 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb een doos vol batterijen (AA, AAA, 9V en CR2032). Ik weet dat sommige leeg zijn omdat ik ze er samen met volle in heb gestopt, wat waarschijnlijk niet slim was om te doen.

Is er een gemakkelijke manier om de (geschatte) lading van deze batterijen te weten? Voor de AA & AAA heb ik geen apparaat dat slechts één batterij accepteert, en voor de 9V & CR2032 heb ik slechts één apparaat waarbij het vervangen van de batterij relatief veel werk is (rookmelder & lichtschakelaar).

Ik heb een multimeter, maar ik herinner me van een paar jaar geleden dat het meten van de volt geen goede indicatie van de lading lijkt te geven ...

Vijf antwoorden:
#1
+13
Compro01
2014-12-26 16:29:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het meten van de spanning met een multimeter geeft een prima indicatie van de lading. U hoeft alleen maar te weten hoe u de spanning in een bruikbare vorm kunt omzetten.

Voor de meeste 1,5 V alkalinebatterijen geeft (spanning -1) * 300 u het geschatte resterende percentage.

Dezelfde formule werkt voor alkaline van 9V, alleen is het voltage-6.

Merk op dat dit alleen voor alkaline is. Andere batterijchemie heeft verschillende formules.

Lithiumbatterijen zijn moeilijker om mee te doen, omdat ze pas tegen het einde van hun levensduur veel spanning verliezen, zoals in de onderstaande grafiek te zien is via 2.5-2.6 V is een redelijke dead / not dead cutoff.

CR2032 battery discharge curves

Dit is de juiste methode voor mij. Ik stelde het in een andere vraag voor, maar het werd neergeslagen, ondanks dat het het beste antwoord was.
Hoewel dit een geldig antwoord is, is het niet echt een lifehack. Om het op deze site een beter antwoord te geven, zou je kunnen overwegen om een ​​zelfgemaakt alternatief toe te voegen om iets soortgelijks te maken met veelgebruikte huishoudelijke artikelen
@ZachSaucier - afgezien van de drop-trick die Door Handle suggereert, denk ik niet echt dat er een soort "lifehack" -methode is om dit te doen.
"Voor de meeste 1,5 V alkalinebatterijen geeft (voltage-1) * 300 u het geschatte resterende percentage." Dus voor een alkalinecel ... Dus als hij 1,4 volt meet, is die min 1 0,4, 0,4 x 300 is 120 ... dus er resteert nog 120% lading? Ik denk het niet! ... Hoe dan ook, een multimeter belast de cel bijna niet en is dus geen geldige test. Het is heel goed mogelijk dat een cel geen significante stroom kan leveren aan een belasting terwijl hij nog steeds op, of bijna, zijn "nominale" spanning op een multimeter meet.
@JamieHanrahan Hallo, volgens [Franks antwoord] (https://lifehacks.stackexchange.com/a/11354/26435) is ** 200 ** (in plaats van 300) de juiste vermenigvuldiger in de formule. U kunt de geretourneerde waarde controleren met spanningen van 1,4 of zelfs 1,5 V.
Het is nog steeds geen geldige test zonder belasting. en trouwens, als je een gloednieuwe "1.5V" alkaline AA-cel zonder belasting test, zal deze 1.6V lezen. Trek 1 af en vermenigvuldig wat er overblijft met 200 en je bent terug bij 120% dwaasheid.
@JamieHanrahan Ja, je hebt helemaal gelijk, het is dwaasheid, maar ik hou er niet van om mijn batterijen "kort te sluiten" met de ampèremeter om ze te testen, ook al is het maar voor een korte tijd. Ik gebruik de formule als een tweede keuze. Ik kom sowieso zelden batterijen tegen met meer dan 1.5V, dus ik blijf bij de formule 'totdat ik een andere manier vind
#2
+5
Kaz Wolfe
2014-12-10 13:39:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Laat batterijen van het type A vallen met de platte (negatieve) kant naar beneden. Als ze landen en 'blijven plakken' (aan de negatieve kant blijven, ze vallen niet om), is de batterij goed.

In deze YouTube-video wordt deze truc veel beter uitgelegd.

Voor uw 9V en CR2032 is testen met multimeters eigenlijk vrij nauwkeurig. Als ze nieuw zijn, moeten ze iets groter zijn dan respectievelijk 9 volt en 3 volt.

Ook naast Li-Ion-batterijen die je krijgt voor zaklampen en dergelijke (18650s, 18350s), is multimeter ook een goede manier om in te schatten, aangezien ze van 4.2v naar beneden naar ongeveer 3.6v lopen
werkt dit voor oplaadbare batterijen?
#3
+5
Frank
2016-03-09 00:35:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mijn mening is dat de vermenigvuldiger in de formule onjuist is. Voor 1,5 volt alkalinebatterijen is dit (spanning-1) * 200. Voor 9 volt alkaline batterijen is dit (voltage-6) * 33,3. Een batterij van 1,5 V is leeg bij 1 V en een batterij van 9 V is leeg bij 6 V. Een 1.5V-batterij heeft een levensduur van 0,5V en een 9V-batterij heeft een capaciteit van 3V. U moet het percentage resterende levensduur van die capaciteit vinden.

Hallo, uw formule is interessant. Kunt u alstublieft een bronartikel geven om de details ervan te begrijpen?
#4
+2
Jorge
2017-03-27 18:06:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Bij 9V-batterijen mag u de contacten met het puntje van uw tong aanraken en als u een lichte tinteling voelt, betekent dit dat er nog lading over is. Als je niets voelt, is de batterij leeg

Ik weet dat het eng klinkt, maar het werkt
dit maakt alleen onderscheid tussen enige lading / geen lading, geeft niet nauwkeurig aan hoeveel lading er nog over is.
Man, 9V-batterijen steken in mijn tong als ze nieuw zijn. Nieuwe 4.5V-batterijen maken een aanvaardbare tinteling en maken mijn mond volop nat als ik het langer dan een seconde houd.
#5
+1
Nick J Adams
2014-12-29 15:58:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Je zou een eenvoudig apparaat kunnen maken met een LED, een geschikte weerstand en een paar krokodillenklemmen.

Iets als het volgende circuit:

simple

De waarde van de weerstand kan worden gewijzigd afhankelijk van de spanningsbatterij die u probeerde te testen. De waarden die u kiest, zijn afhankelijk van de gekozen LED, verschillende hulpprogramma's zoals dit zullen u helpen de juiste te berekenen

Als u avontuurlijk bent ingesteld, kunt u de gebruikte weerstand wijzigen met een schakelaar. Zoiets als het volgende circuit:

more advanced

De helderheid van de LED zou een indicatie zijn van de lading.

Als dit een veelvoorkomend probleem voor u is, kunt u dit op vrijwel alles monteren dat klaar is voor gebruik wanneer u het nodig heeft.

Denk niet dat dit echt praktisch is - hoeveel zou de LED-helderheid veranderen van een batterij die gloednieuw is versus een batterij die 80% is uitgegeven? zou het zelfs groter zijn dan de fabricagetolerantie tussen twee verschillende LED's, zodat je ze naast elkaar kunt vergelijken?


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...