Vraag:
Hoe bloed van witte kleding te verwijderen
Shokhet
2014-12-10 04:04:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Een gerelateerde vraag wordt gesteld over het verwijderen van bloed van gekleurde kleding.

Wat kan ik doen om bloed van witte kleding te verwijderen?

Ik heb geprobeerd het af te wassen met water en zeep, maar daarmee komt niet echt al het (of zelfs heel veel) bloed kwijt.

Is er iets dat ik kan gebruiken om alle (of bijna alle) bloedvlekken op mijn witte overhemd te verwijderen?

Ik heb [mijn eigen vraag gesteld en beantwoord] (http://blog.stackoverflow.com/2011/07/its-ok-to-ask-and-answer-your-own-questions/), maar ik zou hoor graag andere oplossingen voor dit probleem!
Kunnen alle massamoordenaars die deze pagina gebruiken, een opmerking toevoegen om ons te laten weten hoe goed het voor u heeft uitgepakt.
Zes antwoorden:
#1
+25
Shokhet
2014-12-10 04:04:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mijn vader zei altijd dat ik waterstofperoxide moest gebruiken om bloedvlekken uit kleding te verwijderen.

Ik heb dat vaak keer gedaan; het werkt :)

Howstuffworks.com raadt het ook aan om het te gebruiken - ze leggen ook uit hoe het werkt:

Het waterstofperoxide dat in veel medicijnkasten voor de behandeling van wonden gedragen zich vergelijkbaar met het bleekmiddel dat we aan wasbeurten toevoegen. Bij toepassing op bloedvlekken maakt peroxide bijvoorbeeld zuurstofatomen vrij, waardoor rode bloedpigmenten in minder felgekleurde vlekken veranderen.

#2
+7
RedSonja
2015-09-07 15:32:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Als je ergens zonnig woont, spreid de doek dan in de zon en sprenkel water op de vlek. Houd het nat en de zon zal het uitbleken. Afhankelijk van de sterkte van de vlek kan het een paar uur duren, dit is de manier waarop onze overgrootmoeders het deden. Het heeft het voordeel dat het gratis en niet giftig is.

Dit beveiligen. Was de vlek zo ver mogelijk uit, en de zon doet de rest. De versie die mij werd verteld is "sun + lemon" -sap, maar het zal waarschijnlijk hoe dan ook werken.
addendum: zon + water + een dik zeepschuim is ook goed.
#3
+4
nicael
2014-12-10 04:16:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Misschien niet zo krachtig als @Shokhet, maar hoe dan ook: probeer de kleding een half uur in zwaar gezouten water te leggen. Wrijf het na een half uur in met zeep. Was vervolgens alle ongewenste deeltjes uit :)

Kun je een beetje uitleggen hoe dat zou moeten werken> Het klinkt alsof je het zout in de stof krijgt en het gebruikt als een soort schuurpapier om het bloed eruit te wrijven? Zou dat de stof niet beschadigen?
Waarom zou het? Het * zou * je kleding een beetje hard kunnen maken (hoe noem je het als het "breekbaar" aanvoelt als je het kreukt) als je niet al het zout eruit wast, maar het helemaal niet beschadigt.
Ik kan me voorstellen dat het de stof zou verslijten als het als schuurmiddel bedoeld is. Maar ik heb het nog niet eerder gedaan, dus ik weet het niet zeker, dus ik dacht dat ik het zou vragen.
Je hoeft het alleen maar te laten weken; het zal de stof niet beschadigen. Alternatieve versie: laten weken in zout water zoals hierboven beschreven, daarna laten weken in water + biologisch wasmiddel, daarna wassen zoals normaal.
#4
+3
Martin
2015-01-09 02:49:44 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb gemerkt dat bloed meestal gemakkelijk kan worden verwijderd, zolang de vlek maar vers is en het bloed niet gestold is door veel koud water te gebruiken.

Daarna werkt vaak gewoon waspoeder samen met koud water.

#5
+2
Mce128
2015-09-07 10:03:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

OxyClean (of een ander product op basis van natriumpercarbonaat) werkt zo goed. Het natriumpercarbonaat erin, wanneer het wordt gemengd met water, geeft eigenlijk waterstofperoxide (H2O2) vrij en het bevat ook natriumcarbonaat dat de effectiviteit van wasmiddelen en dergelijke verhoogt.

#6
+2
Notiophilus
2015-09-09 01:54:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik kan me voorstellen dat de vlek inmiddels behoorlijk droog is. Hier zijn enkele opties waarvan ik weet dat ze werken, die alleen of achtereenvolgens kunnen worden gebruikt:

 • Week in koud water met een handvol zout en was dan zoals normaal. (Optioneel: laat het daarna in biologisch wasmiddel weken voordat je de wasmachine gebruikt.)
 • Bedek de vlek met een pasta van natriumbicarbonaat en water. Zout en water zouden ook werken, hoewel ik het niet heb geprobeerd.
 • Zoals RedSonja zegt, is de zon magisch. Leg het shirt uit met citroensap of veel zeep.
 • Ammoniak is geweldig voor organische vlekken. Week in koud water, 1 eetlepel ammoniak per liter.
 • Week in water en bleekmiddel, of doe een beetje bleekmiddel in de (koude) wasmachine. Dit laatste is minder effectief, maar prima voor het verwijderen van zwakke vlekken.
 • Algemene regel: koud water. Koude wasmachine, als er nog een vlek is. Heet water zet bloed. Moordenaars, let op.
 • Meng geen ammoniak en bleekmiddel. Het genereert giftig chlooramine. Je gaat dood.

Voor toekomstig gebruik, als het bloed relatief recent is:

 1. Plak de vlek onder een koude tik en spoel af tot het water weer helder is.
 2. Maak een stuk zeep nat en wrijf het hard op de vlek. Hiervoor bewaar ik de splinters van oude repen: de scherpe randen maken het sneller.
 3. Als je een goed dik schuim hebt, schrob de vlek dan hard tussen je vuisten, doek tegen doek. Herhaal stap 2 en 3, en spoel af en toe, totdat u denkt dat u niets meer kunt doen.
 4. Op dit punt heb ik meestal zelfs zeer zware bloedvlekken tot een vage gele vlek doorgewerkt. Gebruik een van de andere methoden om de klus te klaren. (Als u 's nachts gaat wachten, plaats het dan in een bak met water zodat het niet uitdroogt.)


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...