Vraag:
Snelle manier om voedsel te ontdooien?
felixphew
2014-12-10 04:29:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ingevroren voedsel is erg handig, maar het ontdooien kan vervelend zijn. Normaal gesproken (vooral voor kleine items) zou ik gemakkelijk bevroren voedsel kunnen ontdooien met een magnetron, maar ik heb er geen ! Het gewoon op de bank laten liggen werkt, maar is zowel langzaam als mogelijk onveilig (het langzame proces kan bacteriegroei stimuleren). Er is zeker een betere manier.

Kent iemand een snelle, gemakkelijke manier om bevroren voedsel (of iets anders, wat dat betreft) gemakkelijk te ontdooien?

Hoe zit het met een magnetron?
@Dawnkeeper, zeker het vermelden waard, maar je kunt het eten aan de buitenkant koken als je niet oppast.
@felixphew-magnetrons hebben zelfs die ontdooistand (nog nooit een zonder gezien). De tijd van ontdooien wordt in wezen bepaald door de thermische geleidbaarheid van het voedsel, tenzij er een hightech apparaat bij betrokken is.
Vijf antwoorden:
felixphew
2014-12-10 04:29:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Een methode die heel goed werkt voor platte dingen (zoals steaks) is om ze onverwarmd op een koekenpan of bakplaat te plaatsen. Het metaal geleidt de warmte heel snel naar het voedsel. Dit zou ook moeten werken voor andere platte objecten.

Dit werkt zelfs nog beter als het object veel oppervlak heeft om warmte naar het bevroren voedsel te geleiden. Er zou een natuurkundig bericht moeten zijn waarin wordt uitgelegd hoe deze werken.
Als die pan of bak eenmaal koud is geworden, kun je hem vervangen door een nieuwe pan of bak op kamertemperatuur.
user100
2014-12-11 08:17:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik vul de gootsteen met zeer heet water en plaats de plastic verpakking met bevroren wat dan ook erin. Verpakkingen met bevroren kippendelen ontdooien in ongeveer 15 minuten en individuele zalmfilets in ongeveer 5 minuten.

Ik doe dit altijd als ik iets onmiddellijk moet ontdooien
Shokhet
2014-12-24 11:47:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Een ding dat mijn vader doet om dingen te ontdooien, is door ze in de gootsteen onder stromend water te laten liggen. Hoewel hij dit correct doet, bevat dit een paar kanttekeningen van het National Center for Home Food Preservation:

Ontdooien in koud water vereist minder tijd maar meer aandacht dan ontdooien in de koelkast. Dit mag alleen worden gebruikt als het water koud wordt gehouden (minder dan 70 ° F) en het voedsel binnen 2 uur zal ontdooien. Het voedsel moet in een lekvrije verpakking of plastic zak zitten. Als de zak lekt, kunnen bacteriën uit de lucht of de omgeving in het voedsel terechtkomen. Ook kan vleesdoek water als een spons opnemen, wat resulteert in een waterig product. Als alternatief voor constant stromend water, kan de zak met voedsel worden ondergedompeld in koud kraanwater, waarbij het water elke 30 minuten wordt ververst terwijl het voedsel blijft ontdooien.

Zie ook de USDA factsheet over ontdooien.

.... hoewel, volgens wikiHow, de snelste en gemakkelijkste methode om vlees te ontdooien is door de magnetron; hoewel je dat al had uitgesloten door je gebrek aan een. Stromend water lijkt het snelste alternatief voor magnetron te zijn, maar het vergt wat meer aandacht. :)

J. Musser
2014-12-10 04:33:18 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De meeste magnetrons hebben een ontdooistand om voedsel te ontdooien zonder het op te warmen. Dit kan zelfs worden gebruikt om stijf roomijs of boter iets zachter te maken.

Ik dacht dat ik eraan zou toevoegen: microgolven verwarmen ook van buiten naar binnen, ze dringen niet op magische wijze het eten binnen. Zie ook mijn opmerking over @Dawnkeeper hierboven.
Op de meeste magnetrons is er een ontdooistand die hiervoor wordt gebruikt.
@felixphew-microgolven dringen inderdaad door het voedsel. Niet magisch, maar fysiek. Daarom wordt het voedsel zo ongelijk verhit en kunnen sommige dingen in een magnetron knappen of exploderen.
@Kevin dringen ze wel in beperkte mate door het voedsel, maar de buitenste regionen koken (of ontdooien) nog steeds sneller (door grotere blootstelling), zodanig dat de buitenkant kan beginnen met koken voordat de binnenkant zelfs maar ontdooid is. Ik ontdekte dit (en wat dat betreft kreeg ik ook mijn ontdooitip) uit [een uitstekend boek over voedingswetenschap] (// robertwolke.com/told-his-cook/) van Bob Wolke.
Hiermee wordt de vraag niet langer beantwoord, zoals blijkt uit de meest recente bewerking (die de vraag on-topic maakte). Sorry!
bigbadmouse
2017-12-05 15:20:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

@michaelpri Ik heb het tweede antwoord ingevoerd, omdat het in beide gevallen relevant was, maar het lijkt erop dat je beide hebt verwijderd. Ik kan begrijpen dat je één hebt verwijderd of deze hebt vervangen door een link. Het is voor mij onmogelijk om daar commentaar te geven.

Ik herhaal mijn antwoord op deze ene plaats om de regels niet te overtreden.

Mijn oven heeft een ontdooistand waarbij het koele lucht over het voedsel blaast - het ontdooit een heel stuk vlees in ongeveer twee uur - een enkel stuk kip moet vrij snel ontdooien en ook redelijk veilig. Kijk of je oven er een heeft? De mijne wordt aangegeven door een pictogram van een sneeuwvlok; misschien heb je het nooit opgemerkt op je oven?Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...