Vraag:
Hoe verwijder je de schaal van een hardgekookt ei snel, met de hand, zonder het ei te beschadigen?
Joachin Joseph
2014-12-10 11:00:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik vind het moeilijk om de schaal met de hand van een hardgekookt ei te pellen zonder het ei te beschadigen. Het ei schillen is ook irritant en duurt langer dan ik zou willen.

Ik heb geprobeerd het ei te rollen, zodat de schaal barst en dan afbladdert, maar als ik de laatste restjes met mijn nagels krijg, beschadigt het vaak.

Kan iemand anders advies geven? hoe kan ik sneller de schaal van een hardgekookt ei pellen zonder het ei te beschadigen?

@JoachinJoseph Mijn eerste vraag zou zijn: zijn dit vers gelegde eieren? Ik weet dat het klinkt als een vreemde vraag, maar ik heb een goede reden om het te stellen.
Ik heb zojuist beide methoden in de antwoorden geprobeerd, en dit zijn mijn resultaten: http://textuploader.com/oeid
Het is heel triest dat we geen wetenschappelijke of culinaire reden kunnen bedenken waarom onze eieren soms gemakkelijk pellen en soms niet. Dit is een wetenschappelijke kwestie en niemand biedt een wetenschappelijke oplossing. Ik heb de meest belachelijke redenen gezien en gehoord, maar geen ervan is echt. Het grappigste is misschien dat versere eieren moeilijker te pellen zijn als ze eenmaal gekookt zijn. Dat is gewoon zo verkeerd. Ik ben opgegroeid op een boerderij en we hebben eieren verzameld en gekookt en gepeld.
Dertien antwoorden:
#1
+17
Zach Saucier
2014-12-10 11:31:36 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De beste truc die ik ben tegengekomen, is om het ei (de eieren) in wat water in een afgesloten bakje te doen en het rond te schudden. Het water voorkomt dat de eieren volledig kapot gaan, maar door het bonzen wordt de schaal er meteen afgeslagen.

Dit werkt zowel met plastic bakjes als een pot of kom met een bord als deksel.

Ik heb zojuist deze methode geprobeerd, en dit zijn mijn resultaten: http://textuploader.com/oeid
Elke week komt onze groep samen voor een zondagochtend ontbijt en staan ​​er eieren op het menu. De eieren (2 doz) worden een nacht in één keer gekookt in een slowcooker. Ik ben meestal degene die de schaal met eieren voor de groep klaarmaakt. Ik vind dat deze techniek het beste werkt als de eieren zo worden geplaatst dat ze koken met een luchtzak aan de bovenkant, met het puntige uiteinde naar beneden. Mijn mond gebruiken om eten voor anderen te bereiden, werkt niet voor mij. Ik zag de techniek op een Japanse spelshow en het werkt zoals gedemonstreerd en zoals Zach hier heeft gedocumenteerd.
#2
+6
planetregin
2015-09-03 19:52:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Zout! Gooi ongeveer een eetlepel zout in het water dat wordt gebruikt om de eieren te koken. De schelpen zullen heel gemakkelijk pellen terwijl de binnenkant ongerept blijft.

Een paar tikken rond het ei en de schaal komt er meestal in één stuk uit, zoals het verwijderen van een kledingstuk dat de binnenkant ongedeerd laat. Werkt voor mij met ongeveer 95% eieren. (Zeer zelden heb ik de binnenkant van een ei gezien dat nog steeds aan de schaal kleeft, zelfs dan. Dat moeten die tufstenen zijn waarover we horen!)

Net getest en goedgekeurd. Hoewel ik geen echte verbetering in de grootte van de stukjes schaal opmerkte, bleef het helemaal niet aan het ei plakken. Absoluut veel gemakkelijker te pellen!
Ik heb ook 0,5 theelepel bakpoeder gehoord.
#3
+4
RichardBernards
2014-12-10 14:33:52 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Nou, mijn waterdichte methode is een soort feesttruc. Het houdt in dat het ei uit de schaal wordt geduwd ...

Eerst breek je het ei aan de boven- en onderkant, en aan beide kanten pel je voorzichtig een cirkel van schaal van het ei met een diameter van ongeveer 1 cm. Aan de onderkant is dit gemakkelijk, aan de bovenkant ... wees voorzichtig ...

Leg daarna het ei in je gesloten hand met de blootliggende bovenkant naar je mond en blaas hard (zorg ervoor dat houd je het ei vast).

In de onderstaande video wordt het visueel uitgelegd, hoewel het onderste gat een stuk groter is:

Hoe blaas je een gekookt ei uit Het is Shell

Ik heb zojuist deze methode geprobeerd, en dit zijn mijn resultaten: http://textuploader.com/oeid
Ja, het proces heeft enige beheersing nodig ... Maar zoals je ziet, werkt het =)
Ik huiver als ik eraan denk dat iemand dit doet en dan de eieren serveert.
@Tim je blies het ei eruit ... met kauwgom in je mond?
@DanHenderson Nee: P.
Dit werkt niet met Britse / Australische eieren. Om de een of andere reden hebben alle Amerikaanse eieren erg dunne schaal.
#4
+4
Calin Toderas
2015-09-16 22:29:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Als het ei voldoende gekookt is, giet je er veel koud water overheen (ongeveer 30 seconden onder de kraan is voldoende). Pak dan het ei en sla het voorzichtig met een theelepel eromheen totdat het er redelijk geslagen uitziet. Leg het nu op een plat oppervlak en druk zachtjes met je geopende handpalm; beweeg je hand heen en weer om het ei over het oppervlak te rollen om de schaal nog meer te laten barsten (ongeveer 10 seconden is genoeg). Begin nu met schillen - ik heb met deze methode de eierschil in één stuk gemaakt.

Veel succes!

#5
+3
algiogia
2015-09-09 12:51:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb een briljante truc gevonden in een Japans kookboek (Japanese Soul Cooking): maak voordat je de eieren kookt een klein gaatje in de bodem met een naald. Tijdens het koken komt de lucht in het ei naar buiten en het water scheidt de schil van het ei.

Ze pellen dan in een paar seconden.

Ik moet dit proberen!
#6
+2
holroy
2015-08-31 18:54:38 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Als ik een vers gekookt ei moet pellen, maar het ei toch warm wil hebben, doe ik het volgende:

  • Laat koud water over het ei / de eieren lopen om de buitenkant van het ei, en om het naar binnen te laten glijden
  • Gebruik een mes (of de rand van de tafel) om het aan de zijkant te breken
  • Schil het ei en zorg ervoor dat je het binnenste ' huid 'bij het schillen, wat helpt om elk stukje schaal van het ei te krijgen

Kortom, het ei een schok koud water geven, maakt het schillen veel gemakkelijker, terwijl het ei nog warm is binnen.

#7
+2
Linda S
2019-08-22 17:54:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De meest verse eieren zijn het moeilijkst te pellen, maar toen ik mijn 2 kippen als huisdier kreeg, leerde ik hoe ik zelfs zachtgekookte eieren kon pellen die vers uit de kip zijn. Omdat het niet nodig is om pas gelegde eieren in de koelkast te bewaren, kan ik ze direct in kokend water laten vallen zonder dat ze breken en experimenteren met de timing totdat ik ontdekte dat 4 1/2 minuut de perfecte tijdsduur was voor de manier waarop ik ze lekker vind. Zet een kom met ICE-water klaar en laat ze er meteen een paar seconden in vallen. Tik zachtjes op het ei en het pelt gemakkelijk. Het duurt maar een paar seconden in het ijswater en het ei zal van binnen nog steeds heet genoeg zijn dat je het misschien met een handdoek moet vasthouden om het te pellen. Beste eieren ooit!

#8
+1
Vladimir
2015-09-07 04:38:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb gemerkt dat eieren gemakkelijker te pellen zijn wanneer

  • de beginnende scheur wordt gemaakt in het kleinere uiteinde van het ei
  • het ei wordt gekoeld / gespoeld in koud water
#9
+1
Allen Kim
2019-09-15 10:17:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik weet dat de oorspronkelijke vraag ging over hardgekookte eieren. Nu eet ik geen hardgekookte eieren, maar ik eet wel vaak zachtgekookte eieren. Ik heb geen enkel bewijs dat mijn methode werkt voor hard, maar zeker wel voor zacht.

Anderen hebben het spoelen met koud water genoemd. Ik ga nog een klein stapje verder en maak een kom met ijswater klaar. Dan hoef je alleen maar een ei in het ijsbad te dompelen en het een paar seconden rond te rollen voordat je het pelt. Het idee is om te profiteren van de verschillende krimpsnelheden die de schaal en het ei aan de binnenkant ondervinden wanneer ze met het ijswater worden geraakt. Het effect is praktisch onmiddellijk, dus het heeft geen zin om het ei langer dan een paar seconden in het ijsbad te houden.

Ik hoop dat deze truc helpt voor de hardgekookte variant!

Sorry, ik heb Linda's antwoord niet gezien toen ik het mijne schreef. Om iets nieuws aan het gesprek toe te voegen, zal ik vermelden dat ik de beste resultaten heb behaald met zachtgekookte eieren door ze precies 1 minuut in een snelkookpan op de laagste stand te koken. Je hebt heel weinig water nodig (vul het fornuis ongeveer 1/2 cm hoog met water). Dit bespaart niet alleen veel tijd in de kooktijd, maar ook in de tijd die u nodig heeft om te wachten tot het water kookt.
#10
  0
dwilbank
2015-09-01 21:08:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Je moet het eerst goed koken, anders kleeft het ei aan de schaal.

Laat het ei / de eieren direct in kokend water zakken in plaats van de eieren erin te doen terwijl het water nog aan het opwarmen is .

Dit maakt de schaal los en laat je daarna met de hand pellen - geen probleem.

#11
  0
LOSTinNEWYORK
2015-09-16 09:29:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Voeg 1/2 theelepel baking soda toe aan het water en de schaal zal er meteen afbladderen. Werkt altijd.

#12
  0
Ikai Kaimi
2018-03-25 11:38:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

U kunt proberen egglettes te gebruiken. Je breekt een ei in een ovale siliconen bak en kookt het ei zo. Dan hoef je alleen maar het gekookte ei uit de container te persen en te genieten! Ik gebruik deze al een tijdje en ze werken erg goed. Tot dusver geen problemen. Het enige irritante is dat het eindproduct er niet bepaald uitziet als een volledig ovaal, maar het gaat erom hoe het smaakt, toch?

Je kunt er hier een paar krijgen. https://www.getegglettes.com/

Elke cent waard ...

#13
  0
Jim Bree
2019-09-17 01:27:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De beste manier om de schaal van een hardgekookt ei te verwijderen, is door de schaal van het hele ei te kraken. De schelpen moeten worden verbrijzeld en begin voorzichtig met het afpellen van de schelpen. Door de verbrijzelde schelpen kan het gemakkelijk worden geschild.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...